đź•“ 5 min.
btw verlegd
Hoofdstuk: Verkopen

Wat is btw verlegd?

In het hoofdstuk btw is te lezen hoe het btw-systeem in Nederland werkt. Daar wordt uitgelegd dat bedrijven bij de btw-aangifte het verschil uitrekenen tussen de ontvangen en betaalde btw van alle in- en verkoopfacturen. Dit verschil moet betaald worden aan de Belastingdienst of krijgt de ondernemer juist terug.

De ondernemer die de diensten of goederen levert is dus de partij die de btw afdraagt aan de Belastingdienst. Hij ontvangt van zijn klanten immers het btw bedrag van de factuur op zijn bankrekening. Toch zijn er ook uitzonderingen. In sommige gevallen wordt de plicht om btw af te dragen namelijk verplaatst van de leverancier naar de klant. In dat geval draagt de ontvangende partij de btw af aan de Belastingdienst. Dit verplaatsen van de btw-verplichting wordt ook wel ‘verleggen van de btw’ genoemd, oftewel btw verlegd.

Wanneer btw verleggen?

Het verleggen van de btw van de leverancier naar de klant kan in de volgende gevallen voorkomen:

  • Als je zaken doet met het buitenland (in- en verkoop)
  • Als je werkt met onderaannemers (vaak in de bouw)
  • Als je handelt in mobiele telefoons, spelcomputers, laptops en tablets (bij facturen van meer dan €10.000)

Er is een apart hoofdstuk voor verkopen aan het buitenland en uitgaven in het buitenland.

Hoe verleg je btw?

Als je de verleggingsregeling van de btw gebruikt zet je geen btw op je factuur. In plaats daarvan zet je op de factuur btw verlegd. Je moet er dan wel voor zorgen dat het btw-nummer van je klant op de factuur wordt gezet.

Vervolgens vul je bij de btw-aangifte in voor welke omzet jij de btw naar andere ondernemers hebt verlegd. Heeft iemand btw naar jou verlegd? Dan vul je bij de btw-aangifte de door jou betaalde bedragen en de naar jou verlegde btw in.

Hoe gebruik ik btw verlegd in mijn boekhouding?

De verleggingsregeling kun je zowel bij uitgaande als bij inkomende facturen nodig hebben.

Btw verlegd bij verkoopfacturen

Omdat veel ondernemers in Nederland geen btw verlegd hoeven te gebruiken, moet je deze optie vaak nog activeren in je online boekhoudprogramma. Hiervoor ga je in de instellingen naar de btw instellingen. In de btw instellingen activeer je de btw verlegd optie. Alle instellingen zijn dan al voor je goed gezet.

Als je nu een verkoopfactuur gaat maken vind je bij de instellingen een schuifje met btw verlegd. Je moet er dan wel voor zorgen dat voor de geselecteerde klant het btw nummer is opgegeven. Als het schuifje geactiveerd is wordt op de factuur netjes btw verlegd gezet en worden de juiste bedragen ingevuld bij de btw-aangifte.

Btw verlegd op inkoopfacturen

Als je wel eens facturen ontvangt met btw verlegd, moet je deze optie ook activeren in je online boekhoudsoftware. In je boekhouding ga je opnieuw op zoek naar de btw-instellingen. Hier kies je voor de speciale btw verlegd en ICV opties. Vervolgens zet je het schuifje aan bij btw verlegd bij inkoopfacturen.

Als je nu een inkoopfactuur tegenkomt met de verleggingsregeling kies je bij btw voor btw verlegd. Bij inkomende facturen met de verleggingsregeling moet je niet vergeten toch het juiste btw-percentage te selecteren. Het btw bedrag dat op de btw-aangifte komt wordt namelijk uitgerekend aan de hand van het factuurbedrag en het gekozen btw-percentage.

Btw verlegd in de btw-aangifte

De verleggingsregeling van de btw heeft een aparte plek in de btw-aangifte.

Btw verlegd naar andere ondernemers

Het totaalbedrag van de facturen waarvan jij de btw verlegd naar een andere ondernemer is te vinden in rubriek 1E van de btw-aangifte. Omdat jij hier geen rekening hoeft te houden met de btw is er alleen een totaaltelling. Het vakje waar normaal het btw bedrag wordt ingevuld bestaat niet.

Btw naar mij verlegd

Het totaal van de facturen die naar jou verlegd zijn is te vinden in rubriek 2A van de btw-aangifte. Naast het totaalbedrag zie je het bijbehorende bedrag aan btw dat je moet afdragen.

Belangrijke punten

In dit hoofdstuk wordt uitgelegd hoe de verleggingsregeling van de btw werkt. De onderwerpen die behandeld worden:

  • Wat is btw verlegd
  • Hoe werkt btw verlegd bij inkopen
  • Hoe werkt btw verlegd bij verkopen
  • Hoe activeer je btw verlegd
TEST JE KENNIS!