🕓 3 min.
Wat gebeurt er met uitgaven hoger dan €450?
Hoofdstuk: Uitgaven

Wat gebeurt er met uitgaven hoger dan €450?

Bij het aanschaffen van bedrijfsmiddelen kun je niet altijd de kosten in één keer verwerken. Zodra je namelijk de grens van €450 passeert, moet je dit op een andere manier doen. Hoe dat werkt? Dat leer in je deze les!

Kosten in één keer aftrekken

Om je business te runnen moet je natuurlijk bedrijfsmiddelen aanschaffen. Denk hierbij aan machines, computers of transportmiddelen. Als jij iets aanschaft wat minder dan €450 kost mag je dit gewoon in een keer wegboeken onder de kosten. Een voorbeeld: je koopt een printer van €100, dan kun je deze meteen in de boekhouding verwerken. Op de eindbalans wordt het volledige bedrag in één keer van de winst afgetrokken.

Investeringen afschrijven

Het komt natuurlijk ook wel eens voor dat je een groter bedrag moet uitgeven aan iets. Op het moment dat je iets aanschaft wat meer dan €450 kost en ook langer dan een jaar meegaat, ziet de Belastingdienst dit als een investering. Je bent verplicht om investeringen af te schrijven. Bijvoorbeeld, je betaalt €30.000 voor een bestelbusje, dit is uiteraard ruim boven de grens van €450. Het busje zal naar verwachting 10 jaar meegaan en dan geen restwaarde meer hebben. Dat betekent dat er elk jaar een bedrag van €3.000 van de waarde van het busje, dus van de vaste activa op je balans, af gaat.

Startende ondernemers

Voor startende ondernemers geldt er een kleine uitzondering. Het is voor hen namelijk toegestaan om willekeurig af te schrijven, oftewel, zelf te bepalen wanneer je iets afschrijft en hoe lang je erover wilt doen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je een dure laptop aanschaft in het begin, maar omdat jij een ongelofelijk winstgevende start hebt gemaakt, komt het uit om de kosten nu in één keer volledig te verwerken. Dit wordt dan sneller toegestaan. Daarnaast kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om langer over een afschrijving te doen, omdat je in andere belangrijke zaken wilt investeren.

Ook zou je in aanmerking komen voor de investeringsaftrek als startende ondernemer. Aangezien de overheid investeren wil stimuleren, zou je hiermee een belastingvoordeel kunnen krijgen.

Afschrijven in je online boekhouding

Als jij een bedrijfsmiddel moet gaan afschrijven zou je misschien denken dat dit voor een heleboel lastig rekenwerk gaat zorgen. Maar tegenwoordig kun je dit allemaal automatisch laten doen. Maak je namelijk gebruik van een online boekhoudprogramma, dan hoef je hier nooit meer over na te denken. Jij registreert gewoon de activa en het programma doet de rest, inclusief updates op de balans. Om zelf te kunnen boekhouden, hoef je helemaal geen professional te zijn!

Belangrijke punten

  • Onder de €450 in een keer verwerken
  • Boven de €450 afschrijven
  • Voordelen voor startende ondernemers
  • Je kunt eenvoudig afschrijven in online boekhoudprogramma’s
TEST JE KENNIS!