Jaarafsluiting
Hoofdstuk: Extra’s
Hoe maak je een jaarafsluiting?
De jaarafsluiting is een financiële overzicht dat je aan het eind van ieder boekjaar maakt. Dankzij dit overzicht heb jij een overzicht van hoe jouw jaar is gelopen, en kun je jouw jaar verantwoorden bij de Belastingdienst mocht dat nodig zijn.
Wat controleer je voor de jaarafsluiting?
Om het boekjaar correct af te sluiten is het nodig om een grondige check te doen van je in- en verkoopfacturen. Je controleert of alle facturen van het desbetreffende jaar zijn verwerkt, en of ze ook op de juiste manier zijn verwerkt. Denk hierbij aan juiste factuurdata, btw-bedragen, en categorieën. Onthoud dat de facturen die je betaalt of betaald krijgt in een nieuw boekjaar, maar verstuurd zijn in het oude boekjaar, nog meetellen met dat oudere boekjaar.
Zorg ook dat je bank- en kassaldo’s allemaal kloppen. Eventuele foutjes hierin kunnen reden zijn voor vragen vanuit de Belastingdienst, dus spoor ze allemaal op, en verbeter ze meteen.
Moet je dat allemaal zelf doen?
Nee. Voor de jaarafsluiting is het sowieso handig om samen te werken met een adviseur, en zelf de boekhouding te doen in een online boekhoudprogramma. Op die manier weet je zeker dat alle cijfers kloppen, en kun je ze snel bij elkaar zoeken. Om de afsluiting van het jaar effectief te laten verlopen doe je de volgende dingen:
- Plan met je adviseur wanneer je jouw overzichten aanlevert en welke overzichten dat moeten zijn;
- Zoek de overzichten van bijvoorbeeld jouw winst en verlies, debiteuren en crediteuren in je boekhoudprogramma;
- Begrijp waar je adviseur mee bezig is, en betrek jezelf in het proces om nog meer te leren.
Op deze manier heb jij de jaarafsluiting binnen no time gefixt!
Belangrijke punten
- Check al je inkoopfacturen, verkoopfacturen, en kas- en banksaldo’s;
- Werk samen met een adviseur;
- Haal alle overzichten uit een online boekhoudprogramma;