Kilometerregistratie
Hoofdstuk: Extra’s

Kilometerregistratie in je boekhouding

Hoe registreer ik mijn gereden kilometers?

Als ondernemer kan het zijn dat je flink wat zakelijke kilometers aflegt. Bijvoorbeeld om een klant te bezoeken, bestellingen af te leveren, of gewoon om naar je kantoor te rijden. Omdat deze kilometers zakelijk zijn, moet je ze registreren in de boekhouding.

Waarom is kilometerregistratie bijhouden slim?

Het registreren van je zakelijke kilometers is verplicht vanuit de Belastingdienst als je in een auto van de zaak rijdt. Hierdoor voorkom je namelijk dat je meer bijtelling moet betalen over de auto. Doorgaans kun je maximaal 500km per jaar privé rijden zonder dat je bijtelling hoeft te betalen, rijd je dus meer privé kost je auto ook meer geld.

Het grote voordeel kilometerregistratie is dat je een vergoeding kunt krijgen voor zakelijke kilometers. Dat bedrag ligt op €0,19 per zakelijk gereden kilometer. Let op, want een incomplete of onjuiste registratie telt niet!

Wat moet je precies bijhouden?

De volgende zaken moeten worden bijgehouden als het gaat om kilometerregistratie:

  • Hoeveel kilometer je hebt gereden;
  • Op welke datum;
  • Waar je naartoe reed, en waarvandaan;
  • Met welk voertuig.

Leg dit dus altijd vast voor iedere rit.

Hoe kun je makkelijk je kilometerregistratie bijhouden?

Om nou iedere keer al die informatie vast te gaan leggen in een excel of word documentje is natuurlijk niet handig. Wat wel handig is, is om een boekhoudprogramma te koppelen aan een kilometerregistratie tool zoals Trackjack. Hierdoor wordt namelijk letterlijk iedere rit die je maakt met een geregistreerd voertuig direct vastgelegd in je online boekhoudprogramma. Zo hoef je dus nooit meer om te kijken naar je kilometerregistratie!

Belangrijke punten

  • Kilometerregistratie is verplicht;
  • Je kunt vergoedingen ontvangen voor zakelijke kilometers;
  • Gebruik tools om de kilometers en andere info snel te registreren.
TEST JE KENNIS!