Urenregistratie
Hoofdstuk: Extra’s

Urenregistratie in je boekhouding

Hoe werkt urenregistratie?

Urenregistratie is eigenlijk het bijhouden van het aantal gewerkte uren voor een project of taak. Hierdoor leg je meteen verantwoording af voor je uren, en heb je goed inzicht in hoeveel tijd je aan bepaalde zaken besteedt.

Waarom urenregistratie?

Naast het feit dat het registreren van uren handig is voor inzicht in je tijdsbesteding, is het ook nog eens verplicht. Dat komt omdat de Belastingdienst eist dat je voldoet aan het urencriterium van 1225 uur per jaar werken aan je business. Dankzij de urenregistratie houd je dit dus eenvoudig bij. Bovendien kun je hierdoor makkelijk verantwoording afleggen bij je klanten of opdrachtgevers. En heb je medewerkers? Dan zorgt het registreren van hun uren ervoor dat jij weet hoeveel salaris je moet uitkeren, als dat op uurbasis is natuurlijk.

Hoe kun je eenvoudig uren registreren?

Uren registreren kun je heel eenvoudig zelf doen. Dit kan door middel van een simpele en goedkope oplossing zoals Excel, of zelfs door het op te schrijven, alleen een gespecialiseerd programma is misschien net iets handiger in dit geval. In een online boekhoudprogramma kun je de geregistreerde uren per project namelijk direct overzetten op een factuur. Op die manier is urenregistratie en factureren eigenlijk in één keer gefikst.

Belangrijke punten

  • Uren registreren geeft inzicht in hoeveel tijd je besteedt aan taken.
  • Urenregistratie is verplicht om het urencriterium te halen.
  • Via online boekhoudprogramma’s kun je geregistreerde uren direct factureren.
TEST JE KENNIS!