Module 4

BTW Aangifte & Periode afsluiten

4.1 BTW aangifte
4.2 Handige overzichten

4.3 Jaarafsluiting

Als het boekjaar voorbij is zijn er een aantal zaken die je moet controleren, vervolgens kun je het jaar afsluiten, zodat er niet meer in geboekt kan worden.

Wat te checken voor de jaarafsluiting?

Allereerst is het belangrijk dat je controleert of alle verkoopfacturen van het boekjaar ook echt de factuurdatum van dat jaar hebben. Facturen die in het volgende jaar betaald worden, maar wel in het afgelopen boekjaar verstuurd zijn tellen gewoon mee met de omzet van het afgelopen boekjaar.

Na het checken van de verkoopfacturen is het ook belangrijk dat alle inkoopfacturen verwerkt zijn. Ook de inkoopfacturen tellen namelijk mee voor het boekjaar van de factuurdatum en niet zozeer de betaaldatum. Bovendien is de jaarafsluiting een mooi moment om te checken of alle facturen aan de juiste categorieën zijn gekoppeld.

Naast de in- en verkoopfacturen is het belangrijk dat je checkt of de bank- en kassaldo’s kloppen. Zo zouden er verschillen kunnen zijn ontstaan in de werkelijke saldo’s en de saldo’s volgens jouw administratie. Eventuele foutjes zul je moeten opsporen om de boekhouding sluitend te maken.

Jaarafsluiting in InformerOnline

Als het boekjaar helemaal compleet is kun je het jaar gaan afsluiten. Het jaar wordt dan als het ware geblokkeerd en er kan niet meer in geboekt worden.

In InformerOnline ga je hiervoor naar Instellingen → Boekhouding, vervolgens kun je hier de periode die het programma moet afsluiten en blokkeren.

Ga terug naar 4.2 Handige overzichten
Ga door naar het afronden van de cursus!