­čĽô 3 min.
Rekeningschema
Hoofdstuk: Basistheorie Boekhouden

Rekeningschema

Een boekhouding bestaat uit verschillende categorie├źn. Zo zijn er bijvoorbeeld categorie├źn waar je je verkopen aan koppelt en speciale categorie├źn voor je uitgaven. In de boekhoudwereld wordt voor deze categorie├źn vaak een ander woord gebruikt. De categorie├źn in je boekhouding heten namelijk grootboekrekeningen. En alle grootboekrekeningen samen? Die vormen samen het rekeningschema.

Categorie per kostensoort

Om goed inzicht te krijgen in de cijfers van je business is het belangrijk dat je alle verkopen en uitgaven netjes verwerkt. Zo koppel je alle inkomende facturen en bonnen aan een categorie die laat zien wat voor kosten het zijn. Hier zijn een aantal voorbeelden waar je naar kan kijken.

Je begint met de factuur van je energieleverancier. Deze koppel je aan de kostencategorie die het best past bij deze kosten. In dit geval koppel je de energiefactuur aan de categorie Energie en Water.

En een factuur van brochures? Je gebruikt die brochures om je business bekend te krijgen bij je publiek. Uiteindelijk moet dit tot meer verkopen leiden. Je koppelt de factuur daarom aan de categorie Verkoopkosten.

Door alle inkomende facturen en bonnen netjes aan de juiste categorie te koppelen zie je op die manier precies waar jij je geld aan uitgeeft.

Mag je eigen categorie├źn maken?

In principe wel. In Nederland hebben we een vrij rekeningschema. Dat betekent dat je als ondernemer naar eigen inzicht categorie├źn mag maken. Zo zou je voor veel voorkomende kosten waar geen categorie voor is er zelf eentje toe kunnen voegen. Toch is het aan te raden om niet te ver van het standaard rekeningschema af te wijken. Op die manier is jouw boekhouding ook te begrijpen voor andere mensen.

Is er een standaard rekeningschema?

In Nederland kennen we een standaard rekeningschema. Dit zogenaamde RGS zorgt er met speciale codes voor dat bedrijven met dit schema dezelfde categorie├źn gebruiken. Zo kunnen de namen van de categorie├źn wel anders zijn, maar de onderliggende codes zijn hetzelfde. Op die manier kan de verwerking van facturen in de toekomst veel sneller en met minder fouten plaatsvinden. Ook is de betekenis van bepaalde categorie├źn veel eenvoudiger te begrijpen omdat iedereen dezelfde onderliggende codes gebruikt.

Belangrijke punten

In dit hoofdstuk leren we je alles over het rekeningschema van je boekhouding. We leggen je onder andere uit:

  • Wat een rekeningschema is
  • Waar je het voor gebruikt
  • Of je zelf iets mag toevoegen aan het schema
TEST JE KENNIS!