Rekeningschema2019-01-02T08:51:02+00:00

Rekeningschema
Hoofdstuk: Basistheorie Boekhouden

Wat is het rekeningschema?

Rekeningschema

Een boekhouding bestaat uit verschillende categorieën. Zo zijn er bijvoorbeeld categorieën waar je je verkopen aan koppelt en speciale categorieën voor je uitgaven. In de boekhoudwereld wordt voor deze categorieën vaak een ander woord gebruikt. De categorieën in je boekhouding heten namelijk grootboekrekeningen. En alle grootboekrekeningen samen? Die vormen samen het rekeningschema.

Categorie per kostensoort

Om goed inzicht te krijgen in de cijfers van je business is het belangrijk dat je alle verkopen en uitgaven netjes verwerkt. Zo koppel je alle inkomende facturen en bonnen aan een categorie die laat zien wat voor kosten het zijn. Laten we naar een aantal voorbeelden gaan kijken.

We beginnen met de factuur van je energieleverancier. Deze koppelen we aan de kostencategorie die het best past bij deze kosten. In dit geval koppelen we de energiefactuur aan de categorie Energie en Water.

En een factuur van brochures? Je gebruikt die brochures om je business bekend te krijgen bij je publiek. Uiteindelijk moet dit tot meer verkopen leiden. Je koppelt de factuur daarom aan de categorie Verkoopkosten.

Door alle inkomende facturen en bonnen netjes aan de juiste categorie te koppelen zie je op die manier precies waar jij je geld aan uitgeeft.

Mag je eigen categorieën maken?

In principe wel. In Nederland hebben we een vrij rekeningschema. Dat betekent dat je als ondernemer naar eigen inzicht categorieën mag maken. Zo zou je voor veel voorkomende kosten waar geen categorie voor is er zelf eentje toe kunnen voegen. Toch is het aan te raden om niet te ver van het standaard rekeningschema af te wijken. Op die manier is jouw boekhouding ook te begrijpen voor andere mensen.

Is er een standaard rekeningschema?

In Nederland kennen we een standaard rekeningschema. Dit zogenaamde RGS zorgt er met speciale codes voor dat bedrijven met dit schema dezelfde categorieën gebruiken. Zo kunnen de namen van de categorieën wel anders zijn, maar de onderliggende codes zijn hetzelfde. Op die manier kan de verwerking van facturen in de toekomst veel sneller en met minder fouten plaatsvinden. Ook is de betekenis van bepaalde categorieën veel eenvoudiger te begrijpen omdat iedereen dezelfde onderliggende codes gebruikt.

Belangrijke punten

In dit hoofdstuk leren we je alles over het rekeningschema van je boekhouding. We leggen je onder andere uit:

  • Wat een rekeningschema is
  • Waar je het voor gebruikt
  • Of je zelf iets mag toevoegen aan het schema
TEST JE KENNIS!

Deze gratis cursus online boekhouden wordt je aangeboden door:

InformerOnline Boekhouden
Stichting ZZP Nederland