Module 1

Basistheorie Boekhouden

1.1 Boekhouding Algemeen
1.2 BTW Administratie
1.3 Balans

1.4 De Winst- en Verliesrekening

De Winst- en Verliesrekening over een bepaalde periode laat zien of het bedrijf winst of verlies heeft gemaakt. In de Winst- en Verliesrekening worden alle verkopen (totale omzet) en de totale kosten bij elkaar opgeteld. Vervolgens laat het saldo van deze twee uitkomsten zien of er een winst of een verlies is gemaakt. In InformerOnline kun je de Winst- en Verliesrekening vinden onder Overzichten → Winst en Verlies.

In het filmpje hieronder zie je in het kort hoe de winst- en verliesrekening in elkaar zit.

Met de moderne boekhoudprogramma’s is verregaande kennis over de winst- en verliesrekening vaak niet nodig. De programma’s zorgen ervoor dat de boekingen straks grotendeels automatisch op de juiste plek op de winst- en verliesrekening terecht komen. Toch kan het wel handig zijn als je ook als ondernemer een beetje weet hoe de winst- en verliesrekening in elkaar zit.

De Winst- en Verliesrekening in InformerOnline

In de afbeelding hieronder kun je zien hoe de winst- en verliesrekening eruit ziet in InformerOnline. Via Instellingen –> Overzichten kun je de Winst- en verliesrekening vinden en als je de juiste periode hebt gekozen krijg je het overzicht zoals hieronder.

Wat je goed kunt zien is dat de kosten van de omzet worden afgetrokken om uiteindelijk tot het resultaat te komen.

Ga terug naar 1.3 Balans
Ga door naar Module 2