Module 3

Administratie bijhouden

3.1 Verkoopfactuur maken
3.2 Inkoopfactuur verwerken
3.3 Betalingen registreren

3.4 Speciale boekingen

Ondernemers die ZZP’er zijn of in het MKB werken zullen 80% van de tijd bezig zijn met verkoopfacturen maken, inkoopfacturen verwerken en betalingen registreren. Toch zullen er soms facturen zijn waarvan je niet precies weet hoe je ze moet boeken. In dit hoofdstuk zullen we een aantal van deze boekingen behandelen. Vaak gebruik je bij deze boekingen het Memoriaal. Dat is een onderdeel van het boekhoudprogramma waar je allerlei boekingen kunt doen.

Zakelijke factuur privé betaald

Als je onverhoopt een zakelijke aankoop privé betaald hebt, heb je een probleem bij het verwerken van de betaling. De inkomende factuur kun je namelijk netjes verwerken bij de inkoopfacturen, maar de betaling zul je nooit tegenkomen. Je verwerkt je privé-rekening immers niet in de boekhouding.

Toch is dit best makkelijk op te lossen met de categorie 655 – Privé Opnames en Stortingen.  De handelingen die je uitvoert lijken eigenlijk heel erg op die van het boeken per kas of bank. Je doet namelijk het volgende:

 1. Je gaat naar Geavanceerd en kiest voor Memoriaal
 2. Je kiest linksboven voor NIEUW
 3. Vervolgens kies je de inkoopfactuur door onderaan op Inkoop te klikken
 4. Vervolgens klik je op Nieuwe regel
 5. Bij Maak een keuze kies je voor 655-Privé Opnames en Stortingen
 6. Je klikt op Opslaan

Je hebt de zakelijke aankoop die privé-betaald was nu helemaal goed in de boekhouding verwerkt. Eigenlijk heeft het bedrijf nu een schuld aan jou als privé-persoon.

Privé opnames

Het kan natuurlijk voorkomen dat je geld van het bedrijf gebruikt voor privé-doeleinden. Eigenlijk doe je dan een privé-opname die je natuurlijk wel in de boekhouding moet verwerken. Je doet het volgende:

 1. Je gaat naar Kasboek en kiest voor Nieuw
 2. Je kunt direct de datum en een omschrijving invoeren
 3. In de volgende regel kies je bij categorie voor 655 – Privé Stortingen en Opnames
 4. Bij omschrijving en datum kun je weer de omschrijving en datum invullen
 5. Bij bedrag vul je een negatief bedrag in, bijvoorbeeld -€25
  (je neemt immers geld op uit de kas, dus er verdwijnt geld uit de kas)
 6. Je klikt op Opslaan

Je hebt de privé-opname nu helemaal goed in de boekhouding verwerkt. Eigenlijk heb jij als privé-persoon nu een schuld aan het bedrijf, maar dat is in principe niet zo erg.

Geld van jouw ene naar jouw andere bankrekening

Als je geld overmaakt van je ene zakelijke rekening naar je andere zakelijke rekening kun je dat helaas niet zomaar in één boeking verwerken. Je maakt hierbij gebruik van de categorie 1200 – Kruisposten. Deze categorie is eigenlijk niets anders dan een doorgeefluik, je boekt het bedrag van je ene rekening op Kruisposten, en vervolgens van Kruisposten naar de andere rekening.

Als je bankrekening 1 gaat bijwerken zie je een afschrijving. Bij deze afschrijving kies je voor de categorie 1200 – Kruisposten en je drukt op opslaan. Vervolgens vind je bij het bijwerken van bankrekening 2 een bijschrijving van hetzelfde bedrag. Bij deze bijschrijving kies je weer voor de categorie 1200 – Kruisposten en je drukt weer op opslaan.

Het resultaat van deze twee handelingen is dat het bedrag van bankrekening 1 naar bankrekening 2 is verplaatst en dat de categorie 1200 – Kruisposten weer op €0 staat.

Je hebt de overboeking nu helemaal goed in de boekhouding verwerkt.

Speciale boekingen met InformerOnline

Bij veel speciale boekingen gebruik je het zogenaamde memoriaal. Dit deel van het boekhoudprogramma is te vinden onder Geavanceerd → Memoriaal. Eigenlijk is dit een functie waarmee je handmatig boekingen kunt doen.

In onderstaand filmpje zie je hoe je het memoriaal gebruikt.

Ga terug naar 3.3 Betalingen registreren
Ga door naar Module 4