Module 4

BTW Aangifte & Periode afsluiten

4.1 BTW aangifte
4.3 Jaarafsluiting

4.2 Handige overzichten

Aan het einde van een periode wil je wellicht weten hoe je er financieel voor staat. Is er winst gemaakt en hoe staat het met de openstaande debiteuren? Antwoorden op allerlei financiële vragen kun je vinden in de talloze overzichten en getallen. Maar welke getallen zijn nu echt relevant?

In dit deel behandelen we een aantal handige overzichten uit de administratie.

Winst- en Verliesrekening

De Winst- en Verliesrekening is in deze cursus eerder al uitgebreid aan bod geweest. Toch is het voor ondernemers een onmisbaar overzicht, je wilt immers precies weten wat je aan het einde van de rit overhoudt. Eigenlijk is de WV-rekening, zoals hij ook wel wordt genoemd, een samenvatting van de afgelopen periode.

Ook krijg je een goed beeld van welke kostenposten te groot of welke omzetcategorieën te klein zijn geweest. Bovendien is het aan te raden om de Winst- en Verliesrekening te vergelijken met voorgaande periodes. Op die manier krijg je een goed beeld van de ontwikkeling van het resultaat (de winst of het verlies) en kun je eventueel maatregelen nemen.

De Balans

Ook de balans is eerder in deze cursus al uitgebreid aan bod geweest. De balans geeft een overzicht van alle bezittingen en schulden. Het is als het ware een foto van het bedrijf op een bepaald tijdstip. Het laat op het moment van de foto zien hoeveel kasgeld er is, wat de waarde van de machines is, hoeveel crediteuren er zijn etc.

De balans kan een handig overzicht zijn om iets te zeggen over de verdeling van het vermogen binnen het bedrijf.

Grootboekoverzicht

In deze cursus hebben we het al uitgebreid gehad over categorieën (grootboekrekeningen) en waar ze voor gebruikt worden. Het kan handig zijn om aan het einde van een periode een overzicht te krijgen van alle facturen die gekoppeld zijn aan een bepaalde categorie (bijvoorbeeld telecommunicatie).

Naast dat het je een goed beeld geeft van de grootte van een bepaalde categorie kan het ook een handige tool zijn om eventuele ontbrekende of verkeerd geplaatste facturen op te sporen.

Het overzicht van alle facturen en boekingen op een bepaalde categorie kun je vinden op de overzichten van het Grootboek.

Debiteuren- en Crediteurenoverzicht

Eerder in deze cursus hebben we debiteuren al gedefinieerd als klanten die onze verkoopfacturen nog niet hebben betaald en crediteuren als leveranciers van wie wij de factuur nog moeten betalen.

Aan het einde van een periode kan het goed zijn dat je een overzicht wilt hebben van alle openstaande in- en verkoopfacturen (en dus van alle debiteuren en crediteuren). Op die manier kun je eventueel actie ondernemen richting bepaalde debiteuren of crediteuren.

Er zijn verschillende soorten overzichten van debiteuren en crediteuren, zoals overzichten in totaal, per klant of een ouderdomsanalyse.

Overzichten in InformerOnline

De verschillende (financiële) overzichten in InformerOnline vind je in principe allemaal op één plaats. Als je in het hoofdmenu klikt op Overzichten vind je in het programma alle overzichten die je zou kunnen gebruiken.

Ga terug naar 4.1 BTW aangifte
Ga door naar 4.3 Jaarafsluiting