Module 1

Basistheorie Boekhouden

1.1 Boekhouding Algemeen
1.2 Balans
1.2 Winst- en Verliesrekening

1.2 BTW Administratie

Nadat je je bij alle officiële instanties hebt aangemeld bepaalt de Belastingdienst of je BTW-plichtig bent. Je krijgt dan een BTW-nummer en bent verplicht om je BTW administratie bij te houden en per periode, meestal per kwartaal, aangifte omzetbelasting (BTW) te doen.

In het filmpje hieronder wordt kort en duidelijk uitgelegd hoe het BTW systeem in Nederland werkt.

Zoals in het filmpje te zien is komt het bijhouden van de BTW administratie er dus eigenlijk op neer dat je goed moet bijhouden hoeveel BTW je ontvangt van je verkoopfacturen en hoeveel BTW je betaalt op je inkoopfacturen. Iedere periode ga je dus op zoek naar het verschil tussen de ontvangen BTW en de betaalde BTW. Heb je meer BTW ontvangen dan betaald, dan moet je de Belastingdienst nog een bedrag betalen en als je meer BTW hebt betaald dan ontvangen krijg je een bedrag terug van de Belastingdienst.

Verschillende BTW percentages

De Belastingdienst hanteert niet voor ieder type product of dienst hetzelfde BTW tarief. Standaard geldt voor goederen en diensten het BTW-tarief van 21%, maar in sommige gevallen mag je het verlaagde tarief van 6% gebruiken. Daarnaast zijn er ook nog producten en diensten waarvoor een BTW-tarief geldt van 0% en zijn er zelfs goederen en diensten die vrijgesteld zijn van BTW.

Voor een overzicht van goederen en diensten en de bijbehorende BTW-tarieven kun je het speciale document BTW-Tarieven downloaden. Let op dat je in de BTW administratie verschillende tarieven voor de BTW kunt hebben.

De BTW Aangifte

Aan het eind van de periode bekijk je de BTW administratie en doe je  BTW aangifte. Op de BTW aangifte vermeld je het bedrag dat je totaal aan BTW ontvangen hebt in die periode en het bedrag dat je in totaal betaald hebt aan BTW op je inkoopfacturen. Dit laatste bedrag heet voorbelasting.

Hieronder zie je hoe het schema van de BTW aangifte (aangifte omzetbelasting) er bij de Belastingdienst uitziet.

Tegenwoordig rekenen de meeste boekhoudprogramma’s de BTW aangifte al voor je uit of kun je de aangifte zelfs direct naar de Belastingdienst sturen. Het is hierbij wel belangrijk dat je netjes alle in- en verkoopfacturen hebt geboekt en niets vergeten bent. Als je toch iets vergeten bent is dat ook niet zo erg, de Belastingdienst heeft namelijk verschillende manieren waarop je een aangifte kunt corrigeren.

Als je twijfelt kun je er natuurlijk ook altijd voor kiezen om de BTW aangifte nog even te laten controleren, bijvoorbeeld door de boekhouder of accountant.

Ga terug naar 1.1 Boekhouding Algemeen
Ga door naar 1.3 Balans