🕓 3 min.
Wat is UBL?
Hoofdstuk: Basistheorie Boekhouden

Wat is UBL?

In de wereld van facturen wordt tegenwoordig steeds vaker over UBL gesproken. UBL staat voor Universal Business Language. Het is een digitale standaard voor bedrijfsdocumenten, zoals facturen. Dankzij UBL kunnen documenten razendsnel worden uitgewisseld tussen verschillende systemen.

Hoe ziet UBL eruit?

Als je een factuur ontvangt is dit eigenlijk altijd in PDF formaat. Bij een UBL-factuur wordt naast het PDF bestand ook nog een speciaal .xml bestandje meegestuurd. In dit .xml bestandje staat alle informatie van de factuur digitaal opgeslagen. Moderne boekhoudprogramma’s kunnen deze bestandjes uitlezen en herkennen.

Waarom UBL?

Er zijn een aantal redenen om als ondernemer UBL facturen te gebruiken.

Allereerst zullen UBL facturen je veel tijd besparen. Als je een UBL factuur naar je boekhouding stuurt, kan het boekhoudprogramma alle gegevens van de factuur inlezen. Het verwerken van inkomende facturen gaat op die manier veel sneller. Dankzij robotic accounting kun je jouw UBL facturen zelfs helemaal automatisch laten verwerken. Je hoeft je administratie op het einde dan alleen nog even te controleren.

Daarnaast zorgt UBL ervoor dat er veel minder fouten worden gemaakt bij het verwerken van facturen. Het boekhoudprogramma stuurt facturen in UBL formaat en als je een factuur ontvangt wordt de factuur direct ingelezen. Hierdoor weet je zeker dat de juiste informatie van de factuur in je boekhouding komt.

Tot slot is UBL belangrijk als je wilt factureren naar een overheidsinstantie. Om snelle factuurverwerking te stimuleren accepteren de Nederlandse overheden alleen nog elektronische facturen. Met e-factureren stuur je een UBL factuur via een speciaal beveiligd netwerk naar de ontvangende partij. Bij moderne boekhoudsoftware kun je je registreren op het PEPPOL netwerk. Hiermee voldoe je direct aan alle eisen van e-facturatie aan de overheid.

Wat moet ik doen om UBL facturen te gebruiken?

Als je een modern boekhoudprogramma gebruikt is de kans dat je standaard een UBL factuur verstuurt erg groot. In InformerOnline kun je per relatie kiezen of je een UBL factuur wilt sturen of niet. Op die manier verwar je particuliere klanten niet met een ingewikkeld .xml bestandje naast de traditionele PDF. Bovendien kun je inkomende facturen direct naar de boekhouding sturen. Doordat de boekhoudsoftware het .xml bestand herkend kun jij als ondernemer veel tijd besparen.

Start vandaag nog met het gebruiken van UBL!

Belangrijke punten

In dit hoofdstuk leggen we je alles uit over UBL. Zo behandelen we:

  • Wat UBL is
  • Waarom UBL belangrijk is
  • Hoe je UBL kunt activeren
TEST JE KENNIS!