🕓 3 min.
Hoe werkt btw?
Hoofdstuk: Basistheorie Boekhouden

Wat is btw?

Nadat je je als ondernemer bij alle officiële instanties hebt aangemeld bepaalt de Belastingdienst of je btw-plichtig bent. Je krijgt dan een btw-nummer en bent verplicht om je btw administratie bij te houden. Daarnaast moet je iedere periode, meestal per kwartaal, aangifte omzetbelasting (btw) doen.

In de video zie je precies hoe de btw in Nederland in elkaar zit.

Eigenlijk komt het bijhouden van de btw-administratie er op neer dat je goed moet bijhouden hoeveel btw je ontvangt van je verkoopfacturen en hoeveel btw je betaalt op je inkoopfacturen. Iedere periode ga je dus op zoek naar het verschil tussen de ontvangen btw en de betaalde btw. Heb je meer btw ontvangen dan betaald, dan moet je de Belastingdienst nog een bedrag betalen. Heb je meer btw betaald dan ontvangen krijg je een bedrag terug van de Belastingdienst.

Verschillende btw-percentages

De Belastingdienst hanteert niet voor ieder type product of dienst hetzelfde btw-tarief. Standaard geldt voor goederen en diensten het hoge btw-tarief van 21%. Maar in sommige gevallen moet je het verlaagde tarief van 9% gebruiken.

Daarnaast zijn er ook nog producten en diensten waarvoor een btw-tarief van 0%  geldt . Ook zijn er goederen en diensten die helemaal vrijgesteld zijn van btw.

Als ondernemer moet je dus goed opletten welk btw-percentage je moet gebruiken voor jouw goederen en diensten. Ook kan het voorkomen dat je meerdere btw-percentages tegelijk moet gebruiken.

In deze extra video bespreken we hoe de btw precies wordt berekend (inclusief rekenvoorbeeld):

De btw-aangifte

Aan het eind van de periode bekijk je de btw-administratie en doe je btw-aangifte. Op de btw-aangifte zie je het bedrag dat je totaal aan btw ontvangen hebt en het bedrag dat je in totaal betaald hebt aan btw. De btw die je betaald hebt bij je inkoopfacturen wordt ook wel voorbelasting genoemd.

Hoe kan ik btw-aangifte doen?

Tegenwoordig kun je de btw-aangifte alleen digitaal naar de Belastingdienst versturen. Zo kun je inloggen op de website van de Belastingdienst en hier alle getallen van de boekhouding invoeren.

Er is echter ook een betere mogelijkheid. Moderne boekhoudprogramma’s hebben namelijk ook de optie om de btw-aangifte direct vanuit je online boekhouding naar de Belastingdienst te sturen. De btw-aangifte wordt dan bij iedere aanpassing in de boekhouding direct bijgewerkt. Met een aantal online boekhoudpakketten, waaronder InformerOnline, kun je de btw-aangifte ook direct via iDEAL betalen. Op die manier is niet alleen de aangifte, maar ook de betaling direct binnen bij de Belastingdienst. Erg handig, want als je één seconde te laat bent betalen of indienen krijg je direct een boete.

Stuur je btw-aangifte dus direct vanuit je boekhoudpakket naar de Belastingdienst. Dit gaat veel sneller en verkleint de kans op fouten…

Belangrijke punten

In dit hoofdstuk behandelen we het btw-systeem in Nederland. Zo leggen we je o.a. uit:

  • hoe het btw-systeem werkt
  • wat de btw-aangifte is
  • hoe je eenvoudig btw-aangifte kunt doen
TEST JE KENNIS!