Module 1

Basistheorie Boekhouden

1.1 Boekhouding Algemeen
1.2 BTW Administratie
1.2 Winst- en Verliesrekening

1.3 De Balans

De Balans is een overzicht van alle bezittingen en schulden van een bedrijf op een bepaald moment. Op een traditionele balans staan de bezittingen aan de linkerkant en de schulden aan de rechterkant. De naam balans is afgeleid van de ‘weegschaal’ en is ook altijd ‘in balans’, dat wil zeggen dat de linker- en de rechterkant altijd hetzelfde bedrag moeten zijn.

Vroeger kon het samenstellen van de balans best een puzzel zijn, je moest er namelijk zelf voor zorgen dat de balans kloppend was. Tegenwoordig helpt de boekhoudsoftware met het maken van de balans. Zo kun je in InformerOnline op ieder moment de balans zien via Overzichten → Balans.

Met de moderne boekhoudprogramma’s is verregaande kennis over de balans vaak niet nodig. De programma’s zorgen ervoor dat de boekingen straks grotendeels automatisch op de juiste plek op de balans terecht komen. Toch kan het wel handig zijn als je ook als ondernemer een beetje weet hoe de balans in elkaar zit. Kijk daarom voor een korte uitleg het onderstaande filmpje

De Balans in InformerOnline

In de afbeelding hieronder kun je zien hoe de balans eruit ziet in InformerOnline. Via Instellingen –> Overzichten kun je de balans vinden en als je de juiste periode hebt gekozen krijg je het overzicht zoals hieronder.

Wat je goed kunt zien is dat er verschillende posten aan de debetzijde (bezittingen) en creditzijde (schulden) staan en dat beide kanten hetzelfde totaalbedrag hebben. De balans is in evenwicht.

Ga terug naar 1.2 BTW Administratie
Ga door naar 1.4 Winst- en Verliesrekening